Polisen i Västmanland ser ett problem med att allt fler personer bor på rastplatserna längs med Europavägarna. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Polisen: Svårt att bevisa vem det är som skräpar ner

Publicerad

Att allt fler människor bor och skräpar ner på rastplatserna längs Europavägarna ser polisen som ett problem då det ofta kan skrämma iväg vanliga bilister från rastplatserna. Samtidigt menar man att det är svårt att bevisa vem det är som skräpar ner.

Antalet människor som bor på rastplatser längs Europavägarna har ökat de senaste åren, enligt Trafikverket. Man får endast stanna på rastplatserna i max två timmar men trots det väljer många att övernatta där.

– Det här är ju tänkt för yrkestrafiken och turister att kunna ta en paus från bilkörningen. Det blir tillviss del en sanitär olägenhet med skräp och annat. Man tycker kanske inte det är så trevligt att åka in där om mycket folk har bott in sig där, säger Anders Hedström, presstalesperson hos polisen i Västmanland.

LÄS MER: Sopor och avföring stänger rastplatser

Personer återvänder

Trots att polisen ofta kör bort personer från rastplatser så är det vanligt att personerna bara åker till en ny rastplats eller återvänder när polisen lämnat.

– Det är ju naturligtvis ett problem. Vi kan ju uppmana de att åka någon annanstans men så kanske samma personer kommer tillbaka efter ett tag. Max tiden på en rastplats är ju två timmar så det är ju inte till för att man ska bo där eller campa, säger Hedström.

Svårt att bevisa brottslighet

Men trots att det är ett problem att personer bor och skräpar ner på rastplatser så är det svårt för polisen att bevisa brottsligheten.

– Det är klart det kan finnas brottslighet mot ordningslagen och nedskräpning men det är svårt att bevisa. Det ska ju vara mot en individ och inte mot en grupp, säger Hedström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.