Polishuset i Västerås. Foto: TT

Polisen varnar för bedrägeriförsök på Rönnby i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen gick två män iförda munskydd runt och knackade på dörrar på Rönnby i Västerås, med målet att komma åt pengar – och de var nära på att lyckas.

– De riktar in sig på äldre personer, säger Thomas Gustafsson, befäl på polisens regionledningscentral.

Det första larmet inkom till polisen vid klockan 12 på lördagen. Två män med munskydd gick runt och knackade på dörrar på Rönnby, och uppgav att de ville komma in för att kolla till rören. Deras egentliga plan är att lura äldre på pengar.

I två fall lyckades de ta sig in i bostaden. I ena fallet lurade de till sig ett bankkort, men bedrägeriförsöket tog stopp när kvinnan inte kom på sin bankkod. I det andra fallet lyckades bedragarna lura till sig ett bankkort med tillhörande kod, men ägarna hann komma på vad de blivit utsatta för och spärra kortet innan några pengar försvann.

– Det här är ett mode just nu, att man gör på det här sättet. Man tar sig in hos några och så flyttar man sig ganska snabbt till ett nytt ställe, säger Thomas Gustafsson, befäl på polisens regionledningscentral.

Polisen har varit ute på Rönnby med flera patruller men har inte hittat några misstänkta gärningsmän. Anmälan om bedrägeri och bedrägeriförsök har upprättats.

”Fruktansvärda brott”

Thomas Gustafsson vill påminna om att aldrig släppa in okända personer, och att aldrig lämna ut bankkort och koder till andra.

– Man kan aldrig tjata nog om det här. Det är fruktansvärda brott och vi gör allt vi kan, men vi ligger hela tiden steget bakom. Så nu är det bara att hoppas att det finns några som sett eller hört något, säger Thomas Gustafsson.

Polisen tar emot tips på telefonnummer 11414.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.