Polishuset i Västerås som det skulle kunna komma att se ut, sett från Björnövägen. Foto: Illustration: AG arkitekter

Polisen vill bryta kontrakt på nytt polishus i Västerås: ”Det har blivit för dyrt”

Uppdaterad
Publicerad

Västerås nya polishus skulle stå klart 2024, men har redan drabbats av förseningar. Nu vill Polismyndigheten bryta kontraktet med företaget som ska bygga – anledningen är att det blivit för dyrt.

– Vi har meddelat entreprenören att vi inleder en process för att avbryta, säger Åsa Wellander, chef för lokalförsörjningsenheten.

Det var VLT som först kunde berätta att polisen vill lämna avtalet gällande det nya polishuset och att det ska ha kommunicerats till medarbetarna för några dagar sedan.

Patrik Skörvald, kanslichef polisområde Västmanland kan inte svara på några frågor och hänvisar till lokalförsörjningsenheten i Stockholm.

Men även på lokalförsörjningsenheten är man väldigt fåordig om uppgifterna att myndigheten vill lämna kontraktet att bygga det nya polishuset. Polishuset skulle egentligen stått klart 2024, men nytt datum för inflytt blev sedan satt till årsskiftet 2025/2026.

Kommer det här att försena bygget av ett nytt polishus ytterligare?

– Vi är många aktörer som är inblandade i det här så det är svårt att säga, säger Åsa Wellander, chef för lokalförsörjningsenheten.

Vad händer med Kriminalvårdens efterlängtade häktesplatser när bygget stoppas av Polismyndigheten?

– Det får du fråga dom om, säger Åsa Wellander.

Huvudägare under finansiell press

Bygget av polishuset drivs av nystartade bolaget Slaggborn, som i sin tur ägs gemensamt av de båda fastighetsbolagen K2A och krisande Samhällsbyggnadsbolaget, SBB.

I en artikel i SVT 28 juni 2023 sas det att trots att en av huvudägarna är under stor finansiell press skulle det inte påverka bygget av polishuset.

– Vi har ett avtal med polisen och Kriminalvården (som är hyresgäster på minst 20 år, reds. anm) och det finns inga förändringar i tidsplanen, säger Per Högdin, projektchef på Slaggborn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.