Premiär för Andreas Kullbergs Solsyster. Foto: SVT/Melker Blomberg

Popmusik som hyllar livet

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag är det premiär för Solsyster – en kinetisk popkonsert av Andreas Kullberg. En idé som föddes efter att hans syster gått bort.

– Jag drabbades av en sorg, min syster gick bort och jag försökte egentligen skriva en massa annan musik men ju mer jag försökte desto mer märkte jag att jag var påverkad av den händelsen. Efter att jag accepterat det tänkte jag att då får jag se vad som finns här, och om jag kan skriva någonting som handlar om detta, säger Andreas Kullberg som på onsdag har premiär för sin nyskrivna popkonsert Solsyster.

Kinetiska inslag

Det är ett flöde som börjar uppifrån i en ränna som får ett vätskeflöde som i sin tur driver en båt framåt – och vätskan rinner vidare och triggar olika saker som syns och hörs inflätat i föreställningen.

– Låtarna behöver någonting att slå emot, jag tänker mig som en liten person som försöker hantera den sorgen och att rymden inte bryr sig om min sorg egentligen. Därför började jag prova att koppla in olika saker och se vad som händer om jag sjunger den här låten till att någonting rör sig, och då hände någonting tyckte jag, säger han och fortsätter:

”Vanlig reaktion vid sorg”

– Jag var annorlunda. Det tror jag är en vanlig reaktion när människor drabbas av sorg. Man tycker att det är konstigt att världen inte verkar bry sig trots att den här personen har försvunnit och det är väl så att världen, alltså fysiken, kosmos, bryr sig nog inte så mycket egentligen.

Andreas Kullberghar tidigare skapat och arrangerat musik till Västmanlands teater, som Kung Markatta, Tills döden skiljer oss, Mitt hjärta stannar här och Musikalisk jullunch. Han har även gett ut ett album: Someone not me.

Konserten spelas på Teatercaféscenen som både Sopp– och Afternoon teater.

Soppteater: 23 mars, 6 april, 13 april, och 20 april

Afternoon teater: 23 mars och 6 april

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.