Foto: TT/Christine Olsson

Präst i Västerås stift får tillbaka sin prästtitel

Uppdaterad
Publicerad

Den präst i Västerås stift i Svenska kyrkan som fråntogs sin prästkrage i somras ska få titeln tillbaka. Det har överklagandenämnden beslutat.

Enligt nämnden har domkapitlets anklagelser mot prästen varit så vaga, oprecisa och svepande att prästen inte kan anses ha getts en rimlig möjlighet att försvara sig.

”Domkapitlets beslut ska därför undanröjas och ärendet återförvisas till domkapitlet för erfoderlig handläggning” skriver de i sitt beslut.

Ansågs inte lämplig för yrket

Det var i somras som Västerås stift meddelade att prästen inte ansågs lämplig för sitt yrke.

Mannen hade varit misstänkt för kvinnofridsbrott, något som aldrig ledde till något åtal, men stiftet ansåg ändå att mannen genom sitt levnadssätt skadat det anseende som en präst bör ha.

Han anklagades även för att ha brutit mot tystnadsplikten och ansågs ”obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst”.

Men efter att ha granskat processen och handlingarna går alltså överklagandenämnden emot domkapitlet. Ett beslut som enligt kyrkoordningen inte får överklagas.

Fredrik Alm förbundsjurist på Kyrkans akademikerförbund och prästens ombud säger till P4 Västmanland att både han och prästen är väldigt glada.

– Han är fri att söka vilka tjänster han vill som präst. Det finns inget som säger att han inte kan börja jobba som präst i morgon igen, säger han bland annat till radion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer