”Det som domkapitlet tar ställning till är om en person kan anses vara lämplig att utöva prästyrket eller inte.”, säger Daniel Eklund, ordförande vid domkapitlets möte. Foto: Johan Nilsson/TT

Präst fråntas sin titel – misstänktes för kvinnofridsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Prästen misstänktes för bland annat kvinnofridsbrott, men åtalet lades ned. Trots det anser Västerås stift att mannen inte är lämplig för sitt yrke.

Prästen har genom sitt levnadssätt skadat det anseende som en präst bör ha, skriver Västerås stift i ett pressmeddelande.

Därför har stiftets domkapitel beslutat att mannen är ”obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst”.

– Det betyder att han fråntas rätten att vara präst, säger Åke Paulsson, informatör vid Västerås stift.

Misstänktes för kvinnofridsbrott

– Att förklara en präst obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst är den starkaste påföljd som ett domkapitel kan besluta om och något som får omfattande konsekvenser för den som det berör, säger domprost Daniel Eklund, ordförande vid domkapitlets möte, i ett pressmeddelande.

Prästen har tidigare varit föremål för utredning hos polisen för bland annat kvinnofridsbrott. Misstankarna ledde aldrig till åtal, men trots det fråntas han sin rätt att vara präst.

– Det är viktigt att vara medveten om att domkapitlet inte prövar om en person begått ett brott eller inte. Det som domkapitlet tar ställning till är om en person kan anses vara lämplig att utöva prästyrket eller inte. I det här fallet har domkapitlet kommit fram till att det material som lagts fram i ärendet är tillräckligt för att den här personen inte kan verka som präst, säger Daniel Eklund.

”Har en roll som bygger på förtroende”

Domkapitlet har rätt att förklara en präst obehörig om han eller hon gjort något brottsligt eller på grund av sitt levnadssätt skadat det anseende en präst bör ha.

– Det finns en särskild förväntan på präster, då de har en roll som bygger på förtroende, säger Daniel Eklund i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.