PRO vill behålla kontanterna

Publicerad

Pensionärernas riksorganisation, PRO, kräver att kontanter finns kvar som betalmedel i framtiden. Därför startar de nu namninsamling ”Kontanterna behövs”.

Idag går allt fler över till digitala betalningssätt, många banker och butiker föredrar digitala lösningar framför kontanter. PRO är oroade över utvecklingen då de anser att det skapar problem för många äldre.

– Idag krävs ofta kort, en smart telefon eller internet för ett enkelt toalettbesök eller en bussbiljett. När det blir svårare och dyrare att använda kontanter drabbas framförallt äldre människor, personer med funktionsnedsättningar, föreningslivet, småföretagare och personer i glesbygd, säger PRO:s ordförande Christina Tallberg i ett pressmeddelande.

Namninsamling startad

Nu startar pensionärsorganisationen en namninsamling kallad Kontanterna behövs för att lyfta frågan.

Kravet är att kontanterna ska finnas kvar som betalningsmedel tillsammans med digitala lösningar som betalkort. PRO motsätter sig inte den nya tekniken men menar att kontant betalning är viktig att behålla för många människor, inte minst äldre.

Vill ha övergång för alla

– PRO välkomnar digitala betallösningar och vi vill ligga i framkant när det gäller att it-utbilda våra medlemmar. Men det är oerhört viktigt att övergången till ett kontantlöst samhälle innefattar alla, säger Christina Tallberg.

I samband med att regeringens betaltjänstutredning ska vara framlagd 30 juni kommer PRO att lämna över en namnlista till ansvarig minister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.