Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör professor Olle Lundin uttala sig om situationen i Skinnskattebergs kommun – som han anser ser tveksam ut. Foto: Maja Tengnér/SVT

Professorn i förvaltningsrätt om risken för korruption i Skinnskatteberg: ”Då är det problematiskt”

Publicerad

Flera politiker i Skinnskatteberg har kopplingar till företag som utför jobb och fakturerar kommunen. Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, påpekar riskerna med politikernas dubbla stolar.

– Det här är scenarios som är som upplagda för att ställa frågan – finns det korruption här?, säger Olle Lundin.

Tre politiker i tekniska utskottet i Skinnskattebergs kommun har alla kopplingar till företag som har avtal med kommunen. Det visar en granskning som SVT gjort.

I klippet ovan uttalar sig professor Olle Lundin mer specifikt om situationen i Skinnskattebergs kommun som han anser ser tveksam ut.

– Ju närmare den huvudsakliga försörjningen kommer det politiska uppdraget, desto större blir risken för korruption, det kommer man ju inte ifrån, säger han.

Kan skada förtroendet för kommunen

Samtidigt har ju avtalen kommit till genom upphandling?

– Jag förstår att politikerna inte är med i den direkta upphandlingen. Men det är väl en självklarhet kan jag tycka, att tjänstemännen måste känna en ohygglig press från den politiska ledningens sida att ett specifikt företag ska få det här kontraktet. Bara misstanken är ju tillräckligt problematisk för att vi ska ställa oss frågan huruvida det finns någon korruption eller inte.

Vad kan det här leda till i längden?

– Det här är ju inte situationer som bygger förtroende utan snarare skapar en misstänksamhet mot vår offentliga förvaltning.

I klippet ovan uttalar sig professor Olle Lundin specifikt om situationen i Skinnskatteberg – som han tycker ser tveksam ut.

Avslöjar: Politiker utför jobb de har politiskt ansvar för

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet summerar SVT röran i Tekniska utskottet. Arne Hjort (S), Jonny Emtin (SD) och Ulf Kjellin (C)har kopplingar till den politiska organisation som de representerar som politiker. (Bilden är ett montage) Foto: SVT, Pexels, privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.