Foto: SVT / TT

Prognosen: Coronaviruset kommer kosta Västerås 43 miljoner i år

Uppdaterad
Publicerad

Det är osäkert hur länge coronapandemin pågår och hur de ekonomiska effekterna kommer att slå mot kommunerna. I dagsläget prognostiserar Västerås att effekterna av viruset kommer kosta drygt 43 miljoner kronor 2020.

– Vi har tagit höjd för vår ekonomi men den här händelsen kommer pågå under en lång tid och påverka oss väldigt mycket. Vi ser inte konsekvenserna i sin fulla vidd än, säger Anders Teljebäck (S), kommunstyrelsens ordförande i Västerås.

Något som skulle kunna få ännu större effekter på ekonomin och som inte är inräknat i prognosen är om antalet hushåll som ansöker om ekonomiskt bistånd ökar. Kommunen bedömer att i ett värsta scenario så kan antalet hushåll öka till samma nivåer som vid finanskrisen 2008 vid slutet av 2020. Det skulle i så fall innebära en fördubbling till cirka 4 000 hushåll.

Redan nu märker kommunen av att målgrupper som annars aldrig skulle vända sig till socialkontoret, som till exempel företagare, hört av sig med frågor om försörjningsstöd.

– Vi vet inte i dagsläget inte hur det kommer att bli. En rad insatser har genomförts på nationell nivå som kommer påverka det här i en bra riktning. Till exempel så har många fler blivit korttidspermitterade och färre blivit uppsagda, säger Anders Teljebäck.

Anders Teljebäck (S), kommunstyrelsens ordförande i Västerås. Foto: Christoffer Söderman / SVT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.