Psykiska ohälsa ökar – här lär de sig första hjälpen. Foto: SVT

Psykisk ohälsa ökar – personal i Hallstahammar lär sig ”första hjälpen”

Uppdaterad
Publicerad

Den psykiska ohälsan har ökat i Sverige, och är som exempel den fortsatt vanligaste orsaken till sjukskrivning. Hallstahammar tillhör nu de kommuner som hoppas ny kunskap ska rädda liv: De har börjat utbilda personal i ”första hjälpen”.

– Det handlar om att kunna se tecken på vanliga psykiska sjukdomar, att veta hur man kan ingripa och uppmuntra personen till att söka professionell hjälp. Och att på så sätt också kunna rädda liv, säger Henrik Eriksson, instruktör i Hallstahammar.

Henrik Eriksson, instruktör Foto: SVT

”Första hjälpen till psykisk hälsa”

Den psykiska ohälsan har ökat de senaste 20 åren, enligt Socialstyrelsen.

Enligt Försäkringskassan är det fortsatt den vanligaste orsaken till sjukskrivning.

På senare år har bland annat regioner och kommuner börjat utbilda personal i det man kallar ”första hjälpen till psykisk hälsa”. Och Hallstahammar är nu en av dem.

Unga – vuxna – äldre

Där har arbetet precis startat på allvar. Sex personer, som arbetar i olika av kommunens verksamheter, har utbildats till instruktörer via Karolinska institutet. De ska i sin tur nu utbilda ytterligare personal.

Kursen har tre olika inriktningar: mot unga, vuxna och äldre.

– Psykisk ohälsa, och framförallt självmord ökar bland äldre och det är därför man också har den inriktningen. Man vill kunna upptäcka och kunna särskilja vad är normalt åldrande och vad är psykisk ohälsa, säger Sabina Carlsson instruktör.

Sabina Carlsson, instruktör Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.