Foto: Robert Gustavsson/SVT

Strandnära paviljong i Kungsör räddas från förfall: ”Ska fyllas med liv”

Uppdaterad
Publicerad

Drift och underhåll har varit eftersatt i flera år, så när Kungsörs kommun frågade den tidigare ägaren om de fick köpa den Q-märkta Skillingepaviljongen blev svaret ja. Ambitionen är att renovera och att det ska vara verksamhet där redan sommaren 2021.

Skillingepaviljongen byggdes på 1930-talet av Kungsörs Segelsällskap och kallades då Segelsällskapets paviljong. Nu har Kungsörs kommun köpt huset vid Mälarens strand för 550 000 kronor.

– Det står i detaljplanen att den är värd att bevaras. Och vi vill att det ska vara verksamhet här, säger Ida-Maria Rydberg, näringslivschef på Kungsörs kommun.

Hur illa det är ställt med huset är inte utrett än, men kommunen lovar att se till att det återställs i ett bra skick.

– Vi köper och renoverar den så att det kan vara verksamhet. Vad vet vi inte, vi är öppna för förslag, men den ska vara tillgänglig för boende och gäster, säger Ida-Maria Rydberg.

Det var en enhällig kommunstyrelse som under sitt sammanträde 31 augusti beslutade att köpa den nedgångna Skillingepaviljongen. Och de kungsörare SVT pratat med är genomgående positiva till att den nu renoveras och bevaras för framtiden.

I klippet får du se historiska filmer från paviljongens barndom och höra vad kungsörarna tycker om planerna.

Q-märkning

Q-märkning är en bestämmelse i en kommunal detaljplan som ger skydd åt byggnad eller bebyggelse inom detaljplanens område. Den säger ingenting om ändamålet, det kan vara bostäder, kontor, butiker eller annat, allt så länge bevarandet av byggnaden inte motverkas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.