Foto: TT / SVT

RÅ kräver fängelse i Suramordet

Uppdaterad
Publicerad

Efter nya uppgifter kräver nu Riksåklagaren(RÅ) att den 31-årige man som dömdes för mord till rättspsykiatrisk vård ska få fängelse som påföljd.

Den 23 februari dömdes 31-åringen till rättspsykiatrisk vård för mordet på Elena Åsberg i Surahammar. Den 55-åriga kvinnan dödades med flera knivhugg när hon skulle slänga skräp vid återbruket i augusti ifjol.

Den 31-åriga mannen överklagade efter tingsrättens dom till hovrätten. Han ville att dådet skulle ses som dråp istället för mord men hovrätten fastställde tingsrättens dom. Han dömdes för mord till rättspsykiatrisk vård.

Kvinna dödad i Surahammar

RÅ överklagar

Nu anser Riksåklagaren att Högsta domstolen bör beordra hovrätten att pröva påföljdsfrågan igen. Anledningen till överklagan är att det anses att det kommit fram nya uppgifter om den dömde mannens psykiska tillstånd.

Rättsåklagaren hänvisar till att en chefsöverläkare på den rättspsykiatriska klinik i Västmanland, där 31-åringen påbörjade sin psykiatriska vård efter hovrätten dom, meddelat att 31-åringen i nuläget helt saknar behov av psykiatrisk vård som är förenad med frihetsberövande och annat tvång. Det meddelandet ska åklagaren i målet ha mottagit bara några dagar efter hovrättens dom.

”Enligt min bedömning innebär de uppgifter som har tillkommit beträffande NN psykiska hälsa och hans avsaknad av behov av rättspsykiatrisk vård endast några dagar efter hovrättens dom att det kan sättas ifråga om det vid tiden för hovrättens prövning fanns förutsättningar att överlämning NN till rättpsykiatrisk vård samt att det i stället förelåg synnerliga skäl att bestämma påföljden till fängelse”, skriver Riksåklagaren i överklagandet.

Nya uppgifter

31-åringens advokat meddelar till SVT Nyheter Västmanland att hon i nuläget inte är insatt i uppgifterna och vill därför inte lämna någon kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna dödad i Surahammar

Mer i ämnet