Den första augusti 2017 attackerade mannen en för honom okänd kvinna vid återvinningsstationen i centrala Surahammar. Foto: Melker Blomberg/SVT

Fängelse istället för vård för mordet vid återvinningen i Surahammar

Uppdaterad
Publicerad

Den man som dömts till rättspsykiatrisk vård för mordet på en kvinna vid en återvinningsstation i Surahammar ska istället sitta 16 år i fängelse. Det har nu högsta domstolen beslutat.

Högsta domstolen konstaterar i sin dom att mannen inte led av någon allvarlig psykisk störning vid tillfället och ändrar därmed straffpåföljden.

Oprovocerat våld

Det var den 1 augusti 2017 som den då 31-åriga mannen oprovocerat högg ihjäl en 55-årig kvinna när hon skulle slänga skräp vid en återvinningsstation i Surahammar. De två var okända för varandra.

Både tingsrätten och hovrätten dömde mannen för mord och till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Chefsöverläkaren på rättspsykiatriska kliniken i Sala menade dock i ett utlåtande efter domen fallit att mannen saknade vårdbehov. Riksåklagaren ansåg att mannens agerande kring mordet visade på ett kontrollerat handlande.

I augusti 2018 stod det klart att Högsta domstolen meddelat prövningstillstånd i påföljdsfrågan.

Fängelse i 16 år

Efter att Rättsliga rådet bland annat gått igenom journalhandlingar från mannens tid på Västmanlands rättspsykiatriska klinik konstaterar domstolen att det inte finns förutsättningar att överlämna mannen för rättspsykiatrisk vård.

Han döms därför till fängelse i 16 år.

Strafflängden har bestämts bland annat utifrån den hänsynslöhet mannen anses ha visat vid brottstillfället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kvinna dödad i Surahammar

Mer i ämnet