Ett stort område var avspärrat i centrala Surahammar där kvinnan hittades. Foto: SVT/Melker Blomberg

Åklagaren: ”Ingen koppling mellan offer och gärningsman”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ingen koppling mellan offret och den man som idag åtalades för att ha mördat en kvinna i Surahammar i somras. Det berättade åklagaren under en pressträff på torsdagen.

På pressträffen medverkade kammaråklagare Carin Lantorp och polisens kriminalinspektör Joakim Björk. Under förundersökningen har utredarna inte hittat någon koppling mellan 31-åringen och den 55-åriga kvinnan.

– Det finns ingen koppling mellan offer och gärningsman. Vi vet inte heller vad motivet till den här gärningen är. Vi kan inte exakt säga vad som har hänt på återvinningsstationen den 1 augusti, säger åklagaren Carin Lantorp under pressträffen.

Kvinna dödad i Surahammar

Den misstänkte 31-åringen har erkänt att han varit på platsen men har inte erkänt dådet.

– Han kan varken förneka eller erkänna brott. Han säger att han inte har haft något uppsåt att skada kvinnan, säger Carin Lantorp.

Blod från kvinnan på mannens bil

Under pressträffen beskrev också polisen hur gripandet av den misstänkta 31-åriga mannen gick till. Efter att flera vittnen sett en vit tjänstebil hastigt lämna mordplatsen så fokuserar polisen snabbt in sig på just 31-åringens bil.

– Vi tar span på honom och följer efter honom till hans bostad i Västerås. När han går upp i sin lägenhet så ser vi att det finns små bruna stänk på bilen. Vi topsar av bilen utan att 31-åringen märker det, säger Joakim Björk, polisens kriminalinspektör.

Stänket visar sig vara blod som tillhör den döda 55-åriga kvinnan. När polisen väljer att gripa mannen hittas kvinnans blod även inuti mannens tjänstebil och på en strumpa i mannens lägenhet.

Polisen hittar blodbesudlingar som tillhör 55-åriga kvinnan i 31-åringens tjänstebil. Foto: Ur polisens förundersökning

Brände upp sina kläder

Polisen anträffar också brända textilrester i tjänstebilen. På en plats utanför Västerås har polisen även hittat brända textilier som till utseende stämmer väl överens med resterna i bilen och de kläder som 31-åringen hade på sig timmarna före mordet.

– Han har således eldat upp kläderna som han hade på sig när mordet begicks, säger Joakim Björk.

Rättegången mot 31-åringen inleds den 5 december och beräknas pågå i fem dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna dödad i Surahammar

Mer i ämnet