Foto: TT / SVT

Dödade kvinna i Surahammar – överklagar till hovrätten

Publicerad

På fredagen inkom den morddömde 31-åringens överklagan till Västmanlands tingsrätt.

Den 23 februari dömdes 31-åringen till rättspsykiatrisk vård för mordet på Elena Åsberg i Surahammar. Den 55-åriga kvinnan dödades med flera knivhugg när hon skulle slänga skräp vid återbruket i augusti ifjol.

Den misstänkte 31-åringen har hela tiden nekat till brott. Enligt honom själv har han inga minnesbilder av att han träffat, skadat eller dödat Elena Åsberg.

I sin överklagan skriver hans advokat Marie Fredborg att han efter domen accepterar tingsrättens slutsatser att det finns övertygande bevisning mot honom, men att han vill dömas för dråp och inte mord.

Befann sig i psykotiskt tillstånd

31-åringens advokat menar att gärningen ska bedömas som dråp bland annat eftersom det hela ska ha skett utan någon planering, det hela ska ha skett i hastigt mod. Det fanns heller ingen som helst koppling mellan 31-åringen och offret.

Marie Fredborg menar också att 31-åringen vid tillfället led av en obehandlad psykossjukdom och hänvisar till Rättsmedicinalverkets undersökning som visade på att gärningsmannen lider av en allvarlig psykisk störning. Där framgår det bland annat att 31-åringen befann sig i ”ett psykotiskt tillstånd med förföljelsetankar och lättväckt aggressivitet”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kvinna dödad i Surahammar

Mer i ämnet