Foto: Privat / SVT

Dödade kvinna på öppen gata i Surahammar – döms till vård

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen kom domen från Västmanlands tingsrätt mot 31-åringen som mördade Elena Åsberg i Surahammar i augusti. Han döms för mord till rättspsykiatrisk vård.

31-åringen döms också för olaga hot och ringa narkotikabrott. Han ska även betala 50.000 i skadestånd till den mördade kvinnans son.

Den 5 februari kom svaret från rättsmedicinalverkets undersökning som visade att 31-åringen lider av en allvarlig psykisk störning.

Kvinna dödad i Surahammar

Enligt undersökningen så finns det risk för att 31-åringen återfaller i brottslighet av allvarligt slag på grund av den psykiska störningen. Den rättspsykiatriska vården förenas därför med särskild utskrivningsprövning.

Skulle slänga skräp

Det var den 1 augusti som den 55-åriga Elena Åsberg mördades när hon skulle slänga skräp vid återbruket i centrala Surahammar. Den misstänkte 31-åringen har hela tiden nekat till brott men har erkänt att han var vid återvinningsstationen i Surahammar. Han minns även sekvenser som att han slänger skräp och i nästa minnesbild ligger kvinnan blodig framför honom på marken.

Kvinnan och den misstänkta mannen hade ingen koppling till varandra – flera poliser har beskrivit det hela som ett vansinnesdåd.

Bland bevisen mot mannen så återfann polisen blod som tillhör Elena Åsberg i mannens tjänstebil och på en strumpa i hans lägenhet i Västerås.

Polisen hittar blodbesudlingar som tillhör 55-åriga kvinnan i 31-åringens tjänstebil. Foto: Ur polisens förundersökning

Polisen hittade också brända textilrester både i tjänstebilen och på en plats utanför Västerås som till utseende stämmer väl överens med de kläder som 31-åringen hade på sig timmarna före mordet.

31-åringen döms också för olaga hot. I mars 2017 gick han in på en vårdcentral i Västerås och skrek bland annat ”jag ska döda er alla”. På samma vårdcentral ska han i januari 2017 sagt till en läkare att han ville ”slå ihjäl någon, gärna en pensionär”.

MISSA INTE: Så får du dina lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna dödad i Surahammar

Mer i ämnet