Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brandingenjör Fredrik Eriksson vädjar till bilisterna att inte blockera vägen för räddningstjänstens framkomlighet. Foto: Johan Borehed/SVT

Räddningstjänsten larmar om svår framkomlighet vid badplatserna

Uppdaterad
Publicerad

Parkeringarna fylls till brädden vid badplatserna under den tryckande sommarvärmen. Då väljer många att parkera sina bilar vid vägkanterna. Detta kan i värsta fall få allvarliga konsekvenser för räddningstjänsten.

– När vi förra helgen åkte ut på ett larm om brand på Björnön var det full kaos och mycket svårt för oss att ta oss fram längs den smala vägen, säger brandingenjören Fredrik Eriksson.

Längs med hela vägen på Björnön är det förbjudet att stanna och parkera, men vid parkeringsplatsen vid badplatsen görs ändå detta när parkeringen blir full.

– Vid drunkninglarm är det inte minuter vi jagar. Det är sekunder. Ju fortare vi kommer fram, desto större är chansen att vi kan rädda en person, säger Fredrik Eriksson.

Räddningstjänsten vädjar därför nu till alla som parkerar vid badplatserna att tänka på var man ställer sig och att vägen är fri för deras fordon, samt att försöka nyttja alternativa färdmedel så långt det är möjligt.

– Fundera på om ni kan kan ta bussen eller cykeln ut. Om ni måste åka bil, försök samåka så många som möjligt och tänk på var ni ställer er, säger Fredrik Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.