Domare i Västerås lämnade 13 rättsfall oklara – anmäls till Statens ansvarsnämnd

Publicerad

En domare vid Västmanlands tingsrätt har anmälts till Statens ansvarsnämnd efter att flera brister i hans arbete upptäckts.

Lars-Gunnar Lundh tillträde som lagman och chef för Västmanlands tingsrätt i början av 2019. Kort därefter nåddes han av information som rörde en av rådmännen. Informationen handlade om rådmannens hantering av flera så kallade dispositiva mål – mål där allmän domstol hanterar frågor mellan enskilda parter som inte kan komma överens.

– Jag gick själv igenom målen och kunde konstatera ett stort antal bristen, säger Lars-Gunnar Lundh.

Svarade inte på kritiken

Lundh bad rådmannen om en skriftligt förklaring till varför han hanterat målen som han gjort. Trots flera påminnelser struntade rådmannen i att yttra sig om kritiken.

– Om jag upptäcker brister är jag som lagman skyldig att anmäla de till Statens ansvarsnämnd.

Gång på gång sköts målen upp

Den 27 maj anmäldes således rådmanen. I anmälan beskrivs 13 fall där domaren bland annat struntat i att meddela dom, utfärdat stämningar försent och inte återkopplat till parterna om vad som behövs för att målet ska drivas vidare.

– Som rådman är man ansvarig för att driva målen framåt och hantera ärendena inom en viss tidsram.

Den omfattning av felen och oförmågan att ta tag i målen när felen till slut påpekas av parter eller ombud utgör ett allvarligt problem, står det i anmälan.

Tidigare dömd

2007 dömdes domaren för liknande tjänstefel i Svea hovrätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer