Advokat Ola Tingvall försvarar Västeråsaren som setts på flera av polisens övervakningsfilmer. Foto: Polisens / Melker Blomberg SVT

Misstänkt knarkaffär i Västerås fångades på spaningsfilm

Uppdaterad
Publicerad

En man från Västerås med kopplingar till Västeråsnätverket står åtalad för flera fall av narkotikabrott och ett fall av penningtvättbrott. Han ska i första hand ha sålt kokain från en parkering på Bjurhovda. Köparna har, enligt åklagaren, bland annat varit tre Eskilstunabor som också åtalas för narkotikabrott samt en av dem även för grovt penningtvättbrott.

Stora delar av rättegången ägnades år de hemliga övervakningsfilmerna från polisens spaningsinsats på Bjurhovda. Både försvaret och åklagarsidan har valt att visa filmerna. De har dock valt olika delar som stärker deras bild av att männen är skyldiga eller oskyldiga. Den misstänkta drogförsäljningen inträffade den 6 augusti samt 7 och 17 september förra året.

Kammaråklagare Fredrik Ingblad menar att de åtalade männen har haft olika roller i droghanteringen. Två av Eskilstunamännen kallar han kurirer. De har agerat budbärare och chaufförer. De har också erkänt sina brott.

Vill se fängelsestraff

Den tredje Eskilstunamannen har haft en större roll då han styrt ”kurirerna” och även bedrivit egen försäljning av narkotika. Hans straff bör därför landa på tre års fängelse för flera narkotikabrott samt grovt penningtvättbrott, menar åklagarsidan.

Även Västeråsaren har haft en större roll i droghandeln hävdar åklagaren som vill döma honom till fängelse i två och ett halv år. Han ska ha lett försäljningen och ska dömas för flera narkotikabrott och ett penningtvättbrott.

Tidigare åtalad – men friad

Mannen har tidigare stått åtalad i den stora rättegången mot Västeråsnätverket 2019. Han friades från anklagelserna då och har nyligen fått ett skadestånd på nära 300 000 kronor för tiden han satt frihetsberövad. 

Rättegången mot männen förlängdes med en dag och avslutades i Västmanlands tingsrätt under torsdagen. Rättens beslut väntas om cirka två veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.