Västeråsnätverket: Stora skadestånd till frikända

Uppdaterad
Publicerad

Fem av männen som åtalades i det så kallade Västeråsnätverket men som friades helt eller delvis får nu stora skadestånd. Totalt drygt 1,3 miljoner kronor efter beslut av Justitiekanslern.

Störst skadeståndsbelopp, 375 000 kronor får en man som satt häktad under 11 månader, 18 år gammal, men som sedan friades helt.

En man som dömdes till fängelse i 10 månader för annan brottslighet i samma mål, får 79 000 kronor eftersom han frikändes från anklagelserna som orsakade frihetsberövandet.

Västeråsnätverket

Totalt åtalades 16 personer i en stor härva gällande grov kriminalitet. Målet bestod av två delar: grov ekonomisk brottslighet och hot, våld och grov utpressning.

Rättegången blev den med flest åtalade i Västmanlands tingsrätts historia.

Tingsrätten friade dock fem av de åtalade helt eller delvis och senare gjorde hovrätten samma bedömning. Det fanns inte tillräckligt med stödbevisning för en fällande dom.

Så fördelas skadestånden:

Person 1: 79 000kr

Person 2: 280 000kr

Person 3: 280 000 kr

Person 4: 330 000kr

Person 5: 375 000kr

En del av männen får även ersättning för ombudskostnader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västeråsnätverket

Mer i ämnet