Hör SVT:s reporter berätta om kidnappningen som ledde till att en rad brott i Västerås upptäcktes. Foto: Robert Gustavsson/SVT design

Stort kriminellt nätverk i Västerås – 16 personer åtalas för grova brott

Uppdaterad
Publicerad

Den 2 december startar den omfattande rättegången i Västmanlands tingsrätt – totalt är 16 män misstänkta för att systematiskt ha begått grova brott i Västerås.

– Polisen har lagt ner mycket tid och resurser på att utreda brottsligheten som varit både organiserad, omfattande och pågått under en lång tid, säger kammaråklagare Jenny Alriksson i ett pressmeddelande.

Männens brottslighet uppdagades efter en grov misshandel i Bjurhovda centrum i mars, då två män kidnappades och utsattes för utpressning med vapen.

Strax därefter började polisen gripa unga män som misstänktes vara inblandade. Och när deras bankkonton granskades hittades mängder av oförklarliga transaktioner.

Västeråsnätverket

–  Pengar har flödat in och ut från flera konton. Pengar från narkotika är inte det enda det har handlat om, säger kammaråklagare Jenny Alriksson som leder utredningen, till SVT.

– Utöver de som varit direkt inblandade i utpressningen så har åtal även väckts mot andra personer som på olika sätt varit delaktiga i hanteringen av brottsutbytet. Såväl kontanter som dyra klockor, smycken och märkesväskor har tagits i beslag, säger kammaråklagare Fredrik Sandberg.

Rättegången blir den med flest åtalade i Västmanlands tingsrätts historia. Förhandlingen planeras pågå i två av rättens salar mellan 2 december och slutet av februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västeråsnätverket

Mer i ämnet