Man i Västeråsnätverket frikändes – vill ha ersättning för tiden i häktet

Uppdaterad
Publicerad

Nu vill en av de åtalade i den stora utpressningshärvan, ofta omnämnd Västeråsnätverket, ha ersättning för den tid han tillbringade i häktet och missade skolan.

Mannen, som nu är 19 år, åtalades för bland annat grov utpressning och medhjälp till grov utpressning samt vapenbrott. Han frikändes på alla punkter både i tingsrätten och i hovrätten.

Den sammanlagda häktestiden, med restriktioner, var cirka ett år. I ansökan om ersättning står att mannen mått mycket dåligt då han inte fått motta besök eller fått ha kontakt med anhöriga under häktestiden. Att han vid tillfället var 18 år lyfts fram i ansökan.

Västeråsnätverket

Han vill ha 60 000 kronor i ersättning mot bakgrunden att han missat tre terminer i skolan. Via ombudet i ansökan står även att han bör ersättas av staten med minst 2 000 kronor per dygn i häktet.

19-åringen begär alltså totalt 680 000 kronor i ersättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västeråsnätverket

Mer i ämnet