Ingen i Västeråsnätverket dömdes i tingsrätten för den grova utpressningsbrottslighet de åtalats för. Även hovrätten frikänner männen.

Hovrättens dom: Västeråsnätverket har inte utpressat bröderna

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen meddelade Svea hovrätt att de inte ändrar tingsrättens dom mot Västeråsnätverket. Likt tingsrätten frikänner hovrätten fem män från misstankarna om grov utpressning av två bröder.

Hovrätten anser, likt Västmanlands tingsrätt, att brödernas berättelser inte är tillräckligt trovärdiga. Hovrätten ifrågasätter på samma sätt som tingsrätten att bröderna lämnat motstridiga uppgifter under polisutredningen.

För att lägga deras berättelser till grund för en fällande dom krävs tillräckligt med stödbevisning, vilket hovrätten inte anser finns.

Västeråsnätverket

Delar av händelseförloppet filmades

Domen rör en händelse som utspelade sig på Bjurhovda i Västerås den 23 mars förra året. Då ska de två bröderna ha blivit utsatta för hot, våld och utpressning – enligt åklagaren av de fem männen i Västeråsnätverket.

Vissa delar av händelseförloppet filmades av en rörelsestyrd övervakningskamera, men enligt hovrätten styrker inte inspelningarna brödernas eller åklagarens påståenden tillräckligt. Såhär skriver rätten i domen:

”Sammanfattningsvis är filmsekvenserna i stort sett förenliga med det yttre händelseförlopp som NN* har berättat om. Filmerna ger dock inte något närmare stöd åt åklagarens påstående om att NN utsattes för hot och våld från de tilltalades sida och att det fanns vapen på platsen. När det gäller påståendet om att NN bevakades av de tilltalade tyder vissa filmsekvenser närmast på att så inte var fallet.”

(*NN = en av bröderna)

Skärper 23-åringens straff

Hovrätten skärper däremot straffet för den 23-åring som i tingsrätten dömdes till tre år och två månaders fängelse för grov misshandel, olaga hot och försök till grovt vapenbrott. Han ska ha knivhuggit ena brodern i benet år 2016 samt hotat båda bröderna den 23 mars förra året, vilket även hovrätten slår fast.

Hovrätten anser däremot att straffvärdet är högre än vad tingsrätten bedömt, och dömer 23-åringen istället till tre år och sex månaders fängelse.

23-åringen har nyligen även dömts för ett uppmärksammat mordförsök i Gottsunda centrum i Uppsala, till 12,5 års fängelse.

Dömdes för att ha tvättat pengar

Flera överklaganden har även skett gällande de penningtvättsbrott som flera i Västeråsnätverket fälldes för i tingsrätten, men den hovrättsförhandlingen kommer inte att ske förrän i höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västeråsnätverket

Mer i ämnet