Foto: Fotograferna Holmberg/TT

Moderaternas förslag: Gemensam lagerhållning för att undvika brist på sjukvårdsmaterial

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill att regionen tar en ledande roll för att initiera och samordna en gemensam lagerhållning av hälso- och sjukvårdsmaterial med länets kommuner. Något som enligt förslaget skulle stärka Västmanlands beredskap.

– Ett större gemensamt omsättningslager skulle ge oss möjlighet att lagerhålla en större mängd förbrukningsvaror till ett lägre pris, säger Mikael Andersson Elfgren (M).

– Det skulle också ge oss möjlighet att bättre kunna fördela material till den som behöver, säger han.

Coronapandemin har satt hård press på landets regioner och kommuner när det kommer till skyddsutrustning och förbrukningsmaterial. Från Moderaterna i regionen lägger man nu ett förslag om att Region Västmanland bör organisera och samordna en gemensam lagerhållning för den här typen av produkter för att stärka länets beredskap.

– Det pågår redan en nationell utredning för beredskapen inom hälso- och sjukvården som vi bör invänta, säger Denise Norström (S), som är ordförande i regionstyrelsen, men förstås kommer vi se över förslaget och behandla det i fullmäktige.

– Vi kan inte invänta en statlig utredning och en tvingande lagstiftning, vi måste agera nu, säger Mikael Andersson Elfgren.

– Visst kan vi se över frågan om lagerhållning, säger Denis Norström, men handlar det om ett större lager är ju frågan om det är vi eller Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som bör stå för det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.