Region Västmanland öppnar vaccineringen för 16-åringar – och kortar väntan på andra dosen

Uppdaterad
Publicerad

Från nästa vecka kan 16- och 17-åringar boka vaccination i Region Västmanland. Det meddelar vaccinsamordnare Jonas Ekström.

– Då vi har många tider ser vi det som viktigt att den här gruppen vaccinerar sig, säger han.

Sedan tidigare har det varit möjligt för alla åldrar över 18 år att vaccinera sig mot coronaviruset. Men från och med nu på måndag erbjuds även åldrarna 16 och 17 år att boka en vaccintid.

– Det är den första veckan som vi bestämt att man kan börja med det från nationellt håll. Då vi har gott om tider, är det viktigt att den här gruppen vaccinerar sig, säger Jonas Ekström, vaccinsamordnare på Region Västmanland.

Kortare väntan på andra dos

I och med de många lediga tiderna i länet, har regionen nu också gjort det möjligt för västmanlänningarna som tagit sin första dos av vaccinet, att tidigarelägga sin andra dos ner till fyra veckor efter den första – istället för minst sju veckor som gällde tidigare.

– Vi har ju ett lågt bokningstryck och gott om lediga tider. Då är det en fördel om folk kan bli vaccinerade tidigare, istället för att ha vaccinet i våra kylar och frysar, säger Jonas Ekström.

Region Västmanland har sedan tidigare öppnat den här möjligheten för åldersgruppen 45 år och uppåt men möjliggör nu för alla åldersgrupper att tidigarelägga sin andra dos.

Bokning via telefon

– Vi visste inte hur stor efterfrågan det skulle vara. Vi gjorde en uppdelning för att det inte skulle bli en för stor belastning, säger vaccinsamordnaren.

Nu bedömer Jonas Ekström att efterfrågan inte har varit så stor sett till antalet lediga tider. Det kommer dock inte gå att tidigarelägga sin andra dos online. Detta på grund av it-säkerhetsmässiga skäl under sommaren.

– Tyvärr är det så att man måste ringa vaccinationsbokningen för att boka om sin andra dos och det gör att man kan behöva vänta länge i kö, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet