Foto: TT

Region Västmanland testar ny metod: Öppnar upp vaccinbokningen med kortare åldersspann

Uppdaterad
Publicerad

Region Västmanland blir tvungna att testa en ny metod med bokningen av vaccin. Det då det senast blev väldigt högt tryck när regionen öppnade upp för 50-plussarna. Därför släpper de nu på ett mindre åldersspann: 47-49 åringarna.

Senast regionen öppnade upp möjligheten för att boka vaccination för nya åldersgrupper blev det ett högt tryck och det var svårt att få tag på en tid.  

– Vi har lärt oss av förra gången. Då släppte vi på en stor grupp och det ledde till att det var svårt att få tid och många gav upp. Därför testar vi nu denna metod och kan släppa på snabbare nästa gång, säger vaccinsamordnaren Jonas Ekström.

Förhoppningen är att redan nästa vecka kunna öppna upp för fler åldersgrupper men även då i ett mindre åldersspann. 

Vaccinationstiderna går snabbt åt och nästan samtliga av de nya tiderna som släpptes under fredagsmorgonen hade gått åt på bara några timmar. 

Problem med personer som inte dyker upp

Även om efterfrågan är hög har ett problem nyligen dykt upp på flera vaccinationsmottagningar. 

– På en vaccinationsmottagning så uteblev 15 personer på en dag. Det ställer till det för personalen även om vi har en reservlista. Det blir ett merarbete på vaccinationsmottagningarna. 

Därför uppmanar Jonas Ekström att man avbokar och bokar om sin tid om man inte kan komma. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet