Regionen testar videovård

Uppdaterad
Publicerad

I Västmanland har man nu pilotförsök med videomöten på några enheter och de ska utvärderas i höst men vårdIT-ansvarige i regionen påpekar att e-vård handlar om mer än om det.

Redan i dag kan vissa diabetespatienter koppla upp sina blodsockermätare så att läkarna kan ta del av resultaten i realtid utan att de behöver komma till sjukhuset i Västmanland.

När det gäller videobesök så pågår pilotprojekt på några enheter, exempelvis inom psykiatrin, som ska utvärderas i höst för att ta reda på för vilka patienter och i vilka fall det kan vara lämpligt för. Jonas Ekström som är överläkare och ansvarig för vårdIT i regionen menar att andra delar av e-vården är minst lika viktiga.

– Den viktiga delen där jag tror att vi kan vinna mycket är att flytta över så att du kan göra mycket själv. Så att du kan förbereda besöket genom att svara på en del frågor som vi nu ställer vid besöket så att vi kan fokusera på de frågor som verkligen är viktiga för dig vid själva besöket. Du kan inför att boka ett återbesök berätta om det själv innan så att när du kommer så vet vi bättre vem som bäst kan hjälpa dig med ditt hälsoproblem, säger han.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.