-Du skulle kunna åka från Fagersta till Oslo på runt tre timmar, säger regionrådet Tommy Levinsson (S). Foto: TT / SVT

Regionrådet: Därför skulle snabbare tåg mellan Oslo och Stockholm gynna hela Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Persontåg mellan Oslo och Stockholm på under tre timmar, med avgångar var tionde minut. Det skulle gynna inte bara Västerås utan hela Västmanland. Det säger regionrådet med ansvar för kollektivtrafikfrågor, Tommy Levinsson (S).

– Kommer man igång med det här skulle de flesta delarna som behövs kunna vara verklighet runt 2030, säger han.

Kortare restider, bra för miljön och ett sätt att knyta olika arbetsmarknader närmre varandra. Det nämns som några av fördelarna för mälardalsregionen om det skulle finnas förbindelse för persontåg hela vägen från Oslo i Norge till Stockholm. Men det skulle också kosta.

Totalt omkring 63 miljarder kronor, rapporterar SVT Nyheter Värmland.

Det handlar om utbyggnad, förstärkning och uträtning av befintlig järnväg så att också tågen kan köra snabbare.

– Flera nödvändiga arbeten längs sträckan pågår redan eller är på gång, men det finns delar som behöver in i statens plan för infrastruktursatsningar de kommande åren, menar Levinsson. I klippet nämner han de tre viktigaste.

Genom järnvägsprojektet och bolaget ”Oslo-Stockholm 2.55” jobbar flera mellansvenska regioner och städer tillsammans för att påskynda utbyggnaden av tågtrafiken mellan Oslo och Stockholm och på delsträckorna där emellan. Bland dem finns Region Västmanland och Västerås stad. Foto: Oslo-Sthlm 2.55

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.