Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Regionstyrelsens ordförande i Västmanland, Denise Norström (S), uppmanade journalister att ha ”en gemensam hållning” med regionen när det gäller vad som ska rapporteras i media om vaccineringen mot covid-19. Foto: SVT/Robert Gustavsson

Regionstyrelsens ordförande i Västmanland uppmanade journalister att ha ”gemensam hållning”

Uppdaterad
Publicerad

På ett digitalt vaccinmöte med bland andra statsminister Stefan Löfven uppmanade regionstyrelsens ordförande i Västmanland, Denise Norström (S), journalisterna som var med på mötet att ha ”en gemensam hållning” med regionen när det gäller vad som ska rapporteras i media om vaccineringen mot covid-19.

– Här gäller det att vara noga att vi inte skrämmer människor.

På mötet sa hon att media ska vara försiktig med vad som skrivs och inte dra på med svarta rubriker vid en eventuell händelse, som kanske bara rör en vårdcentral. 

Hur menar du?

– Det är jätteviktigt att vi klarar av att ordna vaccin åt så många som möjligt. Ibland blir jag orolig när jag ser en rubrik som ger en känsla, som är skrämmande. Det jag vill är att vi jobbar för den goda saken så att vi får en flockimmunitet, säger Denise Norström (S), regionstyrelsens ordförande i Västmanland.

”Vi har olika roller”

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke blir förvånad när han får lyssna på klippet från vaccinmötet och menar att en politiker på den här positionen måste väga sin ord på ”guldvåg”.

– Vi har olika roller. Framförallt är det lite sorgesamt att hon tror att det finns ett gemensamt intresse, säger Nils Funcke.

Statsministern: ”Ett fundament i vår demokrati att det finns fria medier”

Statsminister Stefan Löfven (S) som också deltog på mötet har lämnat denna kommentar till SVT Västmanland angående uppmaningen till journalisterna.

– Det är ett fundament i vår demokrati att det finns fria medier som sakligt granskar den offentliga verksamheten. Det gäller också pandemin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer