”Det är riktigt snyggt! Det visar ju att alla är lika mycket värda” säger Olle Björkström, kapten i Skiljebo SK. Foto: Jenny Berggren/SVT

Regnbågsfärgade kaptensbindlar till alla lag

Publicerad

Under årets upplaga av Aroscupen i Västerås, en av Sveriges största ungdomsturneringar i fotboll, delas regnbågsfärgade kaptensbindlar ut till alla deltagande lag. ”Idrott för alla är budskapet” säger cupgeneralen.

Över 500 ungdomslag, framförallt från Sverige och Finland men även till exempel Danmark är i Västerås för att spela fotboll i helgen.

Internationella Aroscupen, en av Sveriges största fotbollsturneringar för ungdomar, arrangeras för 40:e gången.

Råby IP är en av alla anläggningar i Västerås där det spelas fotboll i helgen. Foto: SVT

Ungdomarna bor på drygt 20 olika skolor och spelar på ett 50-tal olika planer runtom i staden. Det är inget nytt rekordår, men ändå ett av de genom åren med flest deltagande.

– Ja det är ett med ett av de större deltagarantalen eftersom vi har så många lag. Det har inte varit så ofta vi haft över 500, säger Sören Carlsson från värdföreningen Skiljebo SK.

Hur många bollar har ni pumpat?

– Haha, tja du. Åtminstone 300. Vår kanslist är i alla fall glad att de pumpas och inte blåses upp för hand, skrattar han.

Sören Carlsson, cupgeneral Aroscupen

Regnbågsfärgade kaptensbindlar

Nytt för i år är att regnbågsfärgade kaptensbindlar delas ut till samtliga lag.

– Idrott för alla, det är ju det som är budskapet. Här bryr vi oss inte om nån religion eller någon sexuell läggning eller någonting sådant. Och vi vädjar ju att lagen ska använda dem, säger Sören Karlsson och visar upp den färggranna kaptensbideln.

Utdelningen görs i samarbete med SISU idrottsutbildarna och Västerås Pride som pågår samtidigt i staden.

513 lag deltar i årets cup. Foto: SVT

Svenska fotbollsförbundet positivt

Sevana Bergström, integrationssamordnare på Svenska fotbollförbundet, ser positivt på initiativet som tagits i Västmanland.

– Alla som vill spela eller vara en del av svensk fotboll ska känna sig välkomna, oavsett nationalitet, etniskt ursprung, religion, ålder, kön eller sexuell läggning. Svenska fotbollförbundets arbete går under parollen Alla är olika – olika är bra, säger hon i ett skriftligt uttalande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer