15 av 21 deltidsbrandmän i Götene har sagt upp sig. Foto: TT

Rekrytering av deltidsbrandmän ska utredas

Uppdaterad
Publicerad

Missnöjet över det nya kollektivavtalet för deltidsbrandmän pyr runt om i hela Sverige. Lönebildningen lägger staten sig inte i, men regeringen ska nu tillsätta en utredning om bland annat rekrytering av deltidsbrandmän.

– Det är inte statens uppgift att sätta löner, sade inrikesminister Anders Ygeman (S) i riksdagens interpellationsdebatt.

Ygeman uppgav dock att regeringen ska tillsätta en utredning. Den ska föreslå åtgärder för att förbättra kommunernas möjligheter att bedriva räddningstjänst och rekryteringsproblematiken av deltidsanställda brandmän kommer att ”vara en väsentlig del av uppdraget”, sade inrikesministern.

Uppror bland deltidsbrandmän

Samtidigt fortsätter deltidsbrandmän runt om i Sverige att visa sitt missnöje med det nya kollektivavtalet. I Arboga och Kungsör har runt 40 deltidsbrandmän på två stationer kollektivt hotat med uppsägning — ett hot som den lokala arbetsgivaren Västra Mälardalens kommunalförbund ser som en oegentlig stridsåtgärd, som vi rapporterat om.

Brandmännens riksförbund (BRF) påpekar dock att det inte uppmanar sina medlemmar till att kollektivt säga upp sig.

– Tvärtom. Vi uppmanar våra medlemmar att prata med de lokala ledningarna och ha en dialog och diskussion, och inte välja uppsägning, säger förbundsordförande Peter Bergh till TT.

Fakta: Slopad OB-ersättning

Det nya kollektivavtalet för räddningstjänst i beredskap (RIB 17) förhandlades fram under hösten 2016 av fackförbunden Brandmännens riksförbund, Kommunal och Vision samt arbetsgivarförbundet Pacta och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Några förändringar jämfört med tidigare avtal:

Grundersättningen för en beredskapsvecka höjs för alla deltidsbrandmän.

Ersättning vid larm höjs.

OB-tillägget på kvällar, nätter och helger tas bort.

Bilersättning på 300 kronor per beredskapsvecka tas bort. Tidigare fanns det dock ingen ovillkorlig rätt till bilersättning, utan denna förhandlades fram lokalt.

Semesterersättningen förändras. Samtliga deltidsbrandmän som har beredskap under sommarveckorna får högre ersättning.

Avtalet gäller från 1 maj 2017 till 1 april 2019.

Källor: SKL, Brandmännens riksförbund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppror bland deltidsbrandmän

Mer i ämnet