Foto: Johan Nilsson/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Resultat valet 2022 för regionen och alla kommuner i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Här presenteras det preliminära valresultatet för regionvalet och kommunvalen 2022 i Västmanland: Västerås, Köping, Sala, Fagersta, Hallstahammar, Arboga, Surahammar, Kungsör, Norberg och Skinnskatteberg.

Arboga


Styre innan valet: M+L+C+KD+V+MP+OPA
Den styrande P7-alliansen är över i sin nuvarande form. Det eftersom OPA ser ut bli utan mandat. S gör ett starkt val och ökar med 4,6 procentenheter. M som innehar kommunalrådsposten backar hela 5,7 procentenheter. Ungefär lika mycket som SD ökar. Hur Arboga kommer styras är i nuläget svårt att säga.

Köping


Styre innan valet: S+M+V+L
Nystartade Vanligt folk i Köping tar sig in i fullmäktige på första försöket. Av den styrande fyrkoalitionen är det bara V som ökar. Och det väldigt knappt. Övriga tre, S+M+L, tappar tillsammans 10 procentenheter. SD och KD gör båda starka val. Mer än var fjärde röstberättigad Köpingsbo röstade på SD. Besked om vilka som kommer att styra i Köping får vi vänta ytterligare på.
Här kommenterar S, V och SD valresultatet i Köping.

Kungsör


Styre innan valet: S (samverkansavtal med L+V)
KD och SD ökar mest även i Kungsör. Statsvetaren Jörgen Ödalen säger till SVT att Centerpartiet kan kom att få an avgörande roll när styret i Kungsör ska formas.

Västerås


Styre innan valet: S+C+L+MP
Relativt små rörelser jämfört med förra valet. De tre stora partierna S, M och SD ökar alla kring 1,5 procentenheter. Det stora tappet finns hos L som backar hela 4,6 procentenheter. Vilken sida som kommer att styra i Västerås återstår att se.
Här kommenterar S, M och L valresultatet i Västerås.

Hallstahammar


Styre innan valet: S+C+L
SD är det enda partiet som gör en tydlig framgång, +6,2 procentenheter. S är fortsatt klart största parti och lär fortsatt vara med och styra kommunen.
Här kommenterar SD framgången i Hallstahammar.

Surahammar


Styre innan valet: M+SD+C+KD+L
Det sittande styret kommer splittras. L ser inte ut att kommer inte upp i två procent och får därmed inga mandat. Men M och SD har båda ökat och behöver nu enbart en av C och KD för att nå majoritet.
Här kommenterar flera partier resultatet i Surahammar.

Fagersta


Styre innan valet: S+M
Socialdemokraterna här gör det enskilt största tappet i hela Västmanland. Backar närmare 15 procentenheter. V som historiskt haft ett starkt fäste i Fagersta går mest fram i kommunen, +7,6. Hur partiernas samarbeten ser ut framåt återstår att se.
Här kommenterar S och V valresultatet i Fagersta.

Norberg

Styre innan valet: S+V
Demokraterna i Norberg gör att kanonval och har nu stöd av nästan var fjärde väljare. Men S har fortsatt starkt stöd med över 41 procent och skulle ihop med V kunna fortsätta styra i knapp majoritet. SD saknade kandidat i kommunvalet i Norberg.

Skinnskatteberg


Styre innan valet: S
S ser ut att tappa mest och SD öka mest. Oklart hur ett styre kommer formeras.

Sala


Styre innan valet: C+M+L+KD
Centerpartiet, som innehar kommunalrådsposten, gör ett dåligt val då man ser ut att backa nästan 8 procentenheter och bara bli fjärde största parti. S blir största på närmare 30 procent, men det nuvarande minoritetsstyret C+M+L+KD ser ut som ett möjligt styre även framåt. Men S kommer säkerligen försöka hitta stöd.

Region Västmanland

Styre innan valet: S+L+C
Osäkert läge i regionen. Nuvarande styre är svagare och ser ut att har tappa tre mandat. SD ser ut att ta två mandat och KD ett.

Därför står rösträkningen stilla

I sammanställningarna över räknade valdistrikt i Västmanlands län är ett i varje kommun ännu inte färdigräknat. Orsaken är enligt Länsstyrelsens valsamordnare Hanna Odén att man samlar sena förtidsröster och utlandsrösterna i ett ”uppsamlingsdistrikt” som kommer att räknas med början först på onsdag. Det gäller även riksdagsvalet samt val till regionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

Mer i ämnet