Foto: TT

Riksåklagaren begär in handlingar i Sinthu-fallet

Uppdaterad
Publicerad

Riksåklagaren har i dag begärt in handlingarna i det uppmärksammande fallet där 28-årige Sinthu Selvarajah dog i samband med ett polisingripande på Västerås sjukhus.

Handlingarna har begärts in för att riksåklagaren ska kunna bedöma om det finns skäl att göra en ytterligare överprövning av ärendet.

– De prövningarna som har gjorts tidigare har gjorts självständigt av de åklagare som har fattat besluten. Mot bakgrund av det som nu gar framkommit vill jag bilda min egen uppfattning om de beslut som har fattats, bakgrunden till dem och hur materialet ser ut och då ta ställning till om det finns anledning att ta upp fallet på nytt, säger riksåklagare Anders Perklev.

Fallet Sinthu

Kan man tolka det som att det kan finnas saker som har missats i den tidigare överprövningen?

– Det kan jag inte ta ställning till förrän jag har sett materialet, säger Anders Perklev.

Han säger att det handlar om ett ganska omfattande material och att det därför kan ta tid innan han fattar beslut om det bli aktuellt att göra en ytterligare överprövning.

Rättsläkaren ändrade sin bedömning

Sinthu Selvarajah avled på Västerås sjukhus i december 2014. Omständigheterna kring hans död har uppmärksammats i en granskning av Sveriges Radio Ekot.

Sinthu Selvarajah var inlagd för en psykos, och när personalen uppfattade honom som paranoid tillkallades polis som brottade ner honom i ett patientrum. I veckan kunde Sveriges Radio berätta att rättsläkaren, efter Sveriges Radios granskning, har ändrat sin tidigare bedömning – han konstaterar att det var polisernas ingripande som orsakade Sinthu Selvarajahs död. Trots detta har förundersökningen mot poliserna lagts ner.

Läs mer: Polisman for med osanna uppgifter om Sinthus död

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Sinthu

Mer i ämnet