I december 2014 brottades Sinthu Selvarajah ner i ett patientrum av flera poliser – avled senare på Västerås sjukhus. (Bilden till vänster är från ett tidigare tillfälle). Foto: Privat / SVT

Sinthu, 28, dog i samband med polisingripande – riksåklagaren lägger ned utredningen

Uppdaterad
Publicerad

Riksåklagaren lade under tisdagen ned förundersökningen i det uppmärksammande fallet där 28-årige Sinthu Selvarajah dog i samband med ett polisingripande.

Det var i december 2014 som 28-årige Enköpingsbon Sinthu Selvarajah avled i samband med ett polisingripande på Västmanlands sjukhus i Västerås. Polisingripandet har i flera omgångar utretts som vållande till annans död och tjänstefel. Men nu gör riksåklagaren bedömningen att Sinthu Selvarajahs död inte går att koppla till polisernas agerande.

Utredningen visar att han avled på grund av ett andnings- och hjärtstillestånd, men orsaken till det har inte gått att fastställa, skriver Åklagarmyndigheten. I samband med utredningen har poliserna som deltog i gripandet förhörts, likaså sjukvårdspersonal och sjukhusets ordningsvakt.

Fallet Sinthu

Andnings- och hjärtstillestånd

En rättsläkare har genomfört en rättsmedicinsk obduktion av kroppen. Och konstaterat att hjärtstilleståndet berodde på att Sinthu andats in sina egna kräkningar. Orsaken till kräkningarna har inte gått att fastslå, inte heller om polisernas agerande har framkallat kräkningarna.

Sinthu Selvarajah hälsa försämrades snabbt mot slutet av ingripandet och poliserna kallade då på läkarhjälp. Hjärt- och lungräddningen påbörjades med viss fördröjning, men rättsåklagaren konstaterar att detta inte berodde på poliserna.

Hör människorättsjuristen Annika Åkerberg, som representerar Sinthus familj, kommenterar nedläggning i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Sinthu

Mer i ämnet