Riksdagspolitiker kräver åtgärder efter SVT:s bredbandsgranskning: ”Krävs regelverk och sanktioner”

Uppdaterad
Publicerad

Flera riksdagspolitiker i länet kräver nu åtgärder och översyn av bredbandsutbyggnaden i landet efter SVT Västmanlands granskning.

– Det verkar ha gått för långt när man ser er granskning, det säger Pia Nilsson(S) Det fungerar uppenbarligen inte som vi har tänkt oss. Jag ser att det uppstår brister när flera aktörer är inblandade och det er granskning visar är inte acceptabelt.

SVT granskar fiberutbyggnaden

– Vi måste ta en ordentlig titt på det här och se vad som är den felande länken.

Marknadsdriven utbyggnad

Utgångspunkten i bredbandsstrategin för Sverige är en marknadsdriven bredbandsutbyggnad, vilket innebär att man i första hand har velat att kommersiella aktörer ska sköta utbyggnaden. För att klara att bygga på landsbygden har man skapat stöd med hjälp av bidrag från EU men flera bedömare SVT talat med menar att det krävs tydligare styrning för att klara utbyggnaden där lågt eller inget kommersiellt intresse finns.

– Det går inte att få områdena längst ut på landsbygden kommersiellt gångbara, det säger den regionala bredbandskoordinatorn Lars Eriksson i Västmanland.

– Roger Haddad (L) menar att staten i första hand måste undanröja hinder och stötta utbyggnaden men att staten själv inte behöver ansvara för själva utbyggnaden.

Roger Haddad(L) riksdagsledamot Västmanland

– Landsbygden måste prioriteras högre, det är uppenbart att problemet är störst där, vilket också bekräftas i era inslag.

Sanktioner och kontroll

Pia Nilsson (S) är starkt kritisk till hur kunder låsts in i avtal.

– IP Only har gått ut med utfästelser de inte kunnat hålla, vi måste ställa oss frågan om vi har rätt stödmodell, får det ta hur lång tid som helst, ska man kunna skriva avtal på det här sättet.

– Jag kommer att efterfråga uppföljning på det här. Vi har inget regelverk vad jag kan se eller sanktioner att kunna sätta emot.

Vasiliki Tsouplaki (V) menar att det är många olika delar som måste åtgärdas för att processen ska kunna snabbas på. Det handlar om att förenkla tillståndsansökningar att hitta nya metoder för grävarbeten vid mindre vägar menar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar fiberutbyggnaden

Mer i ämnet