Johan den III:s begravningsregalier Foto: Svenska Kyrkan

”En stöld av en bit svensk historia”

Uppdaterad
Publicerad

Johan III:s begravningsregalier stals från Västerås domkyrka natten till idag. Polisen har gått ut med ett rikslarm.

– Det här är en stöld som inte bara riktar sig mot kyrkan, säger Johan Sköld, domkyrkokaplan i Västerås domkyrkoförsamling. Det är en stöld från vårt gemensamma kulturarv, en stöld av en bit svensk historia och en kränkning av en persons sista vilorum. En stöld av den här magnituden har inte tidigare förekommit i Västerås domkyrka under modern tid.

Stölden upptäcktes på fredagsmorgonen då kyrkans personal kom dit.

Stulna begravningsregalier

– De har krossat ett fönster och begravningsregalierna låg ovanpå Erik XIV:s sarkofag i domkyrkan, säger Thomas Gustafsson, polisens befäl vid ledningscentralen i Västerås.

Fönstret som tjuvarna tog sig in genom saknade larm.

– Det känns upprört och sorgset. Det handlar ju inte bara om en gammal skatt som stulits, utan också om riksklenoder. Det är ju en av våra historska kungar som ligger begravd här, säger Johan Sköld, domkyrkokaplan.

Kopior av de äkta regalierna

Polisens tekniker var på fredagsförmiddagen på plats för att göra en teknisk undersökning, säkra spår och höra personalen. Det som stulits är Johan III:s begravningsregalier; en krona, spira, äpple och kudden som de låg på. De förvarades på hans halvbror Erik XIV:s grav.

– Vi har gått ut med rikslarm eftersom det är så speciella saker, som ju också är hopplösa att avyttra, säger Gustafsson.

Begravningsregalierna, som är gjorda på 1500-talet i Nederländerna, finns i flera uppsättningar. Två finns i Uppsala, en i Livrustkammaren i Stockholm, en i Strängnäs och till helt nyligen en uppstättning i Västerås. Enligt chefskonservatorn i Västerås vid Svenska kyrkan, John Rothlind, är den nu stulna kronan och spiran av förgylld mässing och gjord på 1500-talet, medan äpplet och kudden är gjord i trä på 1800-talet.

– Man hade begravningsregalierna när man gick i procession, för då ville man inte ha de riktiga grejerna. Men det som stulits är ju ändå helt unikt och oersättligt, säger John Rothlind.

Inget för samlare

Att begravningsregalierna är omöjliga att sälja bekräftas av Kenneth Mandergrehn på Rikskriminalpolisen.

-Det här är helt osäljbara grejer. Den i branschen som blir erbjuden att köpa kommer att reagera direkt, säger Mandergrehn på Rikskriminalpolisen, samordnare av kulturarvsbrottslighet, till TT.

Monarkins viktigaste symboler, Riksregalierna, finns att se på Kungliga slottet i Stockholm i Skattkammaren. 

Fakta

Vad är riksregalier?

Riksregalier är värdighetstecken i statlig ägo och är ett tecken på kejserlig, kunglig eller furstlig status och har en speciellt framträdande roll vid kröningar. De centrala riksregalierna är krona, spira och äpple, men också andra symbolladdade föremål brukar ingå.

Källa: Nationalencyklopedin

Johan III på en minut

Johan III (1537-1592) var son till Gustav Vasa och Margareta Leijonhufvud.

Efter en maktkamp med sin halvbror Erik XIV fängslades han sommaren 1563 och hölls som fånge på Gripsholm ända fram till 1567.

1568 ledde han ett uppror mot Erik och tog makten och utropade sig till kung.

Under sin tid som kung kämpade han med en usel ekonomi, som till viss del orsakades av hans krig mot Ryssland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stulna begravningsregalier

Mer i ämnet