Rikspolischef Dan Eliasson. Foto: TT

Rikspolischefen om attentatet: ”Vi ska bemöta med ännu mer kraft”

Uppdaterad
Publicerad

Rikspolischefen Dan Eliasson är på plats i Västerås för att informera sig om läget efter att ett polisbefäls bostad beskjutits under natten.

På polisen.se gör Eliasson följande uttalande:

”Det här är ett förkastligt angrepp mot hela samhället. Det är fega personer som genom anhöriga försöker komma åt de som kämpar för andras trygghet och säkerhet.

Skott mot polisvilla Västerås

Det finns bara ett sätt att bemöta den här typen av grovt våld och det är med ännu mer kraft. Jag kommer att se till att region Mitt har alla resurser de behöver för att gripa och lagföra de skyldiga.

Jag har även informerat riksåklagaren nu på morgonen och vi är överens om att hela rättskedjan har ett stort ansvar här och att denna typ av brottslighet måste ges högsta prioritet.”

Johansson: ”Avskyvärt”

Även justitieminister Morgan Johansson (S) reagerar starkt på händelsen.

”Detta är ett avskyvärt angrepp på rättsväsendet. Den utsatta familjen måste nu få det stöd som de behöver, och alla tillgängliga resurser måste sättas in för att spåra upp och gripa gärningsmännen. Att bekämpa den systemhotande organiserade brottsligheten är den viktigaste kriminalpolitiska uppgiften nu”, säger Morgan Johansson i ett skriftligt uttalande.

”Inte längre ett storstadsproblem”

Även regionchef Carin Götblad har kommenterat det inträffade:

”Att en polis och hans familj utsätts för ett attentat i sitt eget hem är helt oacceptabelt.

Polisen och hans familj får nu allt stöd och skydd som behövs. Vi har satt in alla tillgängliga resurser vi har för att hitta de skyldiga.

Det är mycket allvarligt med det ökade antal skjutningar vi har i samhället, det är inte längre enbart ett storstadsproblem.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skott mot polisvilla Västerås

Mer i ämnet