Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kvinnoklinikens verksamhetschef Joakim Samuelsson berättar om den tuffa arbetsmiljön för barnmorskorna och hur de jobbar för att förbättra situationen. Foto: Peter Osterberger/SVT

Verksamhetschefen på förlossningen i Västerås ser risk att barnmorskor slutar: ”Fått sådana signaler”

Uppdaterad
Publicerad

Det råder brist på barnmorskor i samtliga regioner i landet. Joakim Samuelsson, verksamhetschef på kvinnokliniken i Västerås, kan däremot inte svara på hur många barnmorskor som behövs.

– Jag kan inte ge någon exakt siffra på det. Barnmorskor behövs inte bara på förlossningen och i primärvården, det behövs överallt på kvinnokliniken. Men de som är kvalificerade kommer inte att ha svårt att få jobb i framtiden, säger han.

Bristen på barnmorskor har varit ett problem en längre tid. Enligt den senaste arbetsmarknadsenkäten från Socialstyrelsen är det nu brist i hela landet. Den befintliga personalen får jobba övertid och får svårt att få en sammanhängande semester under somrarna när trycket är som högst.

– Det är en utmaning varje år och det kommer inte att bli enklare i år, säger Joakim Samuelsson, verksamhetschef på kvinnokliniken i Västerås.

Hur skulle man kunna lösa problemet?

– Jag tror det handlar mycket om att berätta för folk vilket fantastiskt yrke det är, en kulturförflyttning. Det andra tror jag är att vi måste se över vår arbetsmiljö. Det är inte meningen att man ska jobba så att man inte orkar med fritid eller ytterligare år i yrket.

År/Antal   
2014
: 2 710

2015: 2 967

2016: 3 098

2017:  3 138

2018: 3 064

2019: 3 050

2020: 2 845

2021: 2 795

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer