Foto: Per Karlsson/Conny Sillén/TT

Räddningsledaren om det riskfyllda släckningsarbete

Uppdaterad
Publicerad

Industribranden i Västerås igår var riskfylld för såväl brandmän som Västeråsare, både utifrån gasflaskor som riskerade att explodera och spridningsrisken till en närliggande bensincistern.

– Det var ju ett stort problem att vi hade en stor bensincistern nere i vind, för en cisternbrand är otroligt svår att få bukt med, det är inget som en enskild räddningstjänst i Sverige har utrustning till att släcka, säger Fredrik Eriksson brandingenjör som var en av räddningsledarna under gårdagen.

Cisternbränder kräver specialutrustning

Enligt Fredrik är det väldigt ovanligt med cisternbränder och därmed finns inte så mycket erfarenhet i Sverige, han kommer bara på en sådan brand i Europa och den var i Finland. Om det branden spridit sig til cisternen hade man fått tillkalla specialhjälp från Stockholm.

Industribranden i Västerås

Och då SMHI hotade med vindar på upp till 20 meter per sekund, var Fredrik orolig för utvecklingen, framförallt utifrån att röken inte vara hälsosam och att det vid en cisternbrand hade det blivit ännu mer rök.

– Beroende lite på hur stora mängder rök så kunde det ha gett en utrymning av delar av centrala Västerås, säger Fredrik Eriksson.

Riskfyllt arbete

Men även om branden spred sig till byggnaden bredvid, lyckades räddningstjänsten trots explosionsrisken som gasflaskorna i byggnaden utgjorde, stoppa branden från att sprida sig vidare till bensincisternen.

– Det var riskfyllt, konstaterar Fredrik Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industribranden i Västerås

Mer i ämnet