Infarten från Pilgatan med bensinpumparna och kioskdelen, cirka 1966.. Macken revs ca 1966 – 1967. Foto: Bildkälla Stadsbyggnadskontoret/StadsarkivetVisa alla (11)
Visa alla (11)

Rivningsbilder snart sökbara

Publicerad

Är du nyfiken på hur Västerås såg ut på 50-talet och fyra årtionden framåt så är det bara en sökning bort. Den 25 november blir det nämligen möjligt att via nätet söka efter foton av rivna byggnader i Västerås.

Rivningsbilderna har hittills gått att hitta hos stadsarkivet, men nu blir det alltså möjligt att via nätet söka bland ungefär 12.000 bilder.

– Vi vill göra bilderna tillgängliga för flera och sprida samlingarna, det är meningen att de ska användas, säger Anders Edström, arkivarie på stadsarkivet.

Mest innerstadsbilder

Bilderna föreställer byggnader varav många rivits mellan 1950- och 1990-talet, främst ifrån innerstan, tagna av kommunen i dokumenterande syfte.

– Man kan fritextsöka på till exempel en gatuadress eller ett kvartersnamn. Men man kan också söka efter bilder via olika kategorier. Väljer man till exempel fordon och kommunikation så får man fram alla foton med bussar eller bilar. Bilderna går att ladda ner och går bra att använda om man anger varifrån bilderna kommer, säger Anders Edström.

Många är nostalgiska

Han tror att den stora rivningsvågen i staden på 50- och 60-talet har stor betydelse för det stora intresset över gamla foton av Västerås.

– Intresset handlar om människor, var man har bott, i vilka områden man vistats. Det finns en nostalgisk ådra hos många och tankar om vad som fanns här innan väcks hos många när man är i områden med moderna hus. Just de svartvita bilderna säger mycket om människor och folkliv, säger Anders Edström, arkivarie på stadsarkivet.

Stadsarkivet planerar att göra fler bildsamlingar sökbara på nätet framöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer