Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En anledning till att så få var på plats i dag är att de fick reda på att kursen inte är obligatorisk”, säger regeringens utredare Roger Haddad (L), som var på besök i Västerås där arabisktalande elever fick sin sjunde lektion i samhällsorientering. Foto: Hanna Eklund/SVT

Roger Haddad (L) ska göra Sverigekurs obligatorisk för nyanlända: ”Närvaro kopplas till ersättning”

Uppdaterad
Publicerad

Roger Haddad (L) är regeringens nya utredare av utbildningen i samhällsorientering för nyanlända. I det arbetet besökte han en kurs i samhällsorientering på arabiska i Västerås.

– Det är för ens eget bästa om det blir obligatoriskt, säger Lava Ahmed, en av deltagarna.

Bakgrunden till uppdraget är att regeringen vill förbättra integrationspolitiken.

– Vi har problem i dag med antisemitism, extremism, hedersrelaterat våld och förtryck och många utrikesfödda kvinnor som är långtidsarbetslösa. Det är oerhört viktigt att samhället ger en korrekt bild av lagar och regler så att man kan fatta egna beslut och göra de karriär- och livsval man vill, säger Roger Haddad (L).

Enligt utredaren finns inte utbildningen i alla kommuner i dag och på vissa håll hoppar läraren över moment som jämställdhet.

– Det ingår i mitt uppdrag att reglera och styra upp det här och se till att det hamnar i komvuxsystemet.

Vill ha mer fokus på jämställdhet

Regeringen har uttalat en önskan om ännu större fokus på jämställdhet och att fler ska gå utbildningen.

– Oavsett om jag är asylsökande, anhöriginvandrare eller kärleksinvandrare är det ju bra att få samhällsorientering, som handlar om demokrati, jämställdhet och värderingar.

Du säger att det kommer att införas ett avslutande prov som tillsammans med närvaro ska kopplas till ersättning – är det rätt att sätta hårt mot hårt?

– Det här är inget tvång, kursen är enbart obligatorisk för den som har någon typ av inkomst från samhället, som Försäkringskassan, och då kan man säga att vi gärna är med och stöttar och försörjer dig men vi vill att du ska lära dig svenska språket och få den här grundläggande samhällsinformationen, det tycker jag är ett rimligt krav.

I videon frågar vi en av deltagarna i Västerås vad hon tycker om kursen i samhällsorientering och att regeringen vill göra den obligatorisk.

Samhällsorientering i dag

Samhällsorientering är en gratis utbildning om det svenska samhället för den som nyligen har fått uppehållstillstånd och har ett etableringsprogram från Arbetsförmedlingen eller är anhöriginvandrare.

Utbildningen organiseras av kommunerna, är minst 100 timmar lång och ska ge kunskap om mänskliga rättigheter, grundläggande demokratiska värderingar, rättigheter och skyldigheter, praktiskt vardagsliv och hur det svenska samhället är organiserat.

Källa: Informationsverige.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.