Nu donerar romer saker till länsmuseum i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Dokumentation av romernas historia har saknats – men nu blir det ändring: ”Luckor i vår församling”.

Trots att romer befunnit sig i Sverige i minst 500 år har länsmuseet i Västmanland saknat dokumentation från romernas historia. Nu har en av Sveriges största romska familjer donerat saker.

– Jag överlämnar ett hjul och ett dragspel, som har gått i fyra generationen från min farfar till min son, säger Hasse Taikon.

– När min farfar var ung reste han runt och spelade musik. En dag sa det klick till mig och jag kände att tiden var mogen för att överlämna sakerna till museet. Minnena finns kvar.    

Gapat tomt

Just finns en tillfällig utställning om romer på länsmuseet i Västmanland, men museets egen samling har hittills bara bestått av fem fotografier av romer som har anknytning till Västmanland. I övrigt har det gapat tomt.

Upptäckten av det knappa arkivmaterialet gjordes för ett år sedan, då museerna runt om i landet uppmanades att göra egna utställningar inför romernas 500-års jubileum.

– Många gånger så kanske vi berättar historia med de stora berättelserna. De stora männen, kungarnas historia och de mäktigas historia, säger Lina Gatte Redin, kommunikationschef vid Västmanlands läns museum.

”Många luckor”

Hon fortsätter:

– Vi har många luckor i våra samlingar. Och jag tycker det ligger i vårt uppdrag att vi börjar samla in och tar det här på allvar. Ska vi vara ett museum för alla, så ska vi också ha en samling där alla finns med.

Och i dag har alltså museets samling berikats med ytterligare två föremål. Ett dragspel och ett hjul från 1850-talet som fungerar som symboler för det musikaliska resandefolket. Och länsmuseet efterlyser fler.

– För oss är det oerhört värdefullt. Vårt uppdrag är ju att förmedla, bevara och visa det västmanländska kulturarvet, säger Gatte Redin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.