Unik staty vid Västerås domkyrka skadad

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagskvällen skadades Rudbeckiusstatyn, som står på domkyrkoplan utanför Västerås domkyrka. Det var när en busschaufför skulle vända bussen på domkyrkoplan som hen backade på statyn.

Statyn har fått ordentliga skador. Överdelen av stenfundamentet som statyn står på har vridit och förskjutit sig och pelarna som bär upp den har skadats allvarligt.

Redan under lördagskvällen spärrades området runt statyn av, berättar domkyrkoklockare Johan Sohlberg.

– Olyckan var ingen smitningsolycka. Vi vet vem föraren är och det är en väldigt ledsen förare, berättar domkyrkoklockare Johan Sohlberg.

Kontakt har tagits med sakkunniga både avseende stenkonservering och bronsstatyer för att kunna påbörja åtgärder den kommande veckan.Själva bronsstatyn av Johannes Rudbeckius har dock inte skadats. 

Foto: Privat

Fakta Rudbeckiusstatyn

Statyn av biskop Johannes Rudbeckius sattes upp 1923 till 300-års minnet av grundandet av landets första gymnasieskola. Statyn är formgiven av Carl Milles och invigdes under närvaro av kung Gustav V.

Det var Johannes Rudbeckius som var initiativtagare till det första svenska gymnasiet och som fick kung Gustav II Adolf att skriva på dess fundationsbrev 1623.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.