Runt 500 kvinnor i Västmanland beräknas föda barn kommande månaderna

Uppdaterad
Publicerad

På förlossningen i Västerås gör man sig redo för två tuffa månader där runt 500 kvinnor kommer att föda barn under de nya reglerna som tillkommit under coronakrisen.

– Man ska kunna känna sig lika säker att föda barn i dag som när det inte är coronatider, säger Jennie Agtorn som är enhetschef på förlossningen i Västerås.

För kvinnor som bär på covid-19 och ska föda barn finns tre avsatta förlossningsrum.

––  Hittills har vi använt rummen till de som har haft förkylningssymtom. Men vi har inte haft något konstaterat fall med Covid-19 än, säger Jennie Agtorn till SVT den 2 april.

Coronaviruset i Västmanland

Enligt svensk lag är det bara utbildade barnmorskor som får förlösa gravida. Samtidigt har många delar av sjukvården fått ställa sin personal till förfogande för att arbeta enbart med coronapatienter. På förlossningen gör man allt man kan för att få behålla sina barnmorskor på avdelningen.

– Vi kommer att behöva alla barnmorskor vi har och nu tittar vi på hur vi kan omfördela personal inom kliniken så att vi kan få fler barnmorskor som kan arbeta på förlossningsavdelningen.

I klippet förklarar SVT:s reporter de nya reglerna som gäller på förlossningen under coronakrisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet