Rusning till vaccinationsbokning i Västmanland efter beskedet om dos tre

Uppdaterad
Publicerad

Flera tusen västmanlänningar bokade vaccinationsdos tre mellan onsdagen och torsdagen. Det efter onsdagens besked om att intervallet mellan dos två och tre sänks till fem månader. 

Folkhälsomyndigheten har förkortat intervallet mellan vaccinationsdos två och tre, från sex månader till fem. En anledning till detta är den omfattande smittspridning som omikronvarianten av coronaviruset har gett upphov till.  

– Det är en helt enorm smittspridning och den kommer att fördubblas eller tredubblas till slutet av Januari. Genom att ta dos tre bidrar man till att inte sprida sjukdomen, säger Michael Sars, vaccinationssamordnare i Västmanland.  

Efter FHM:s besked under onsdagen om det förkortade intervallet och fram till torsdagen bokade drygt 2000 västmanlänningar in sig för dos tre.  

– Vi har så pass bra vaccinationskapacitet att vi klarar av detta på ett bra sätt, säger Michael Sars.  

Varför kom det här beskedet nu, tror du? 

– Det beror på studier som har visat att det är en fördel att sänka intervallen. Man skulle kunna tänka sig att ha ännu kortare intervall men det går inte att genomföra praktiskt. Sedan får vi se om man kan justera ned intervallen ytterligare om några månader. 

Finns det någon kända risker att ta tredje dosen tidigare? 

– Nej, det finns det inte.  

I dagsläget har 90 000 vaccineringar med dos tre skett i Västmanland. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet