Klart för S-styre i Skinnskatteberg

Uppdaterad
Publicerad

In i det sista var det osäkert hur det skulle gå. Trots det spruckna samarbetet la Socialdemokraterna fram en sent tillkommen budget och Liberalerna och Moderaterna la fram sin.

I Sessionssalen på kommunhuset gick debatten het kring svårigheter att hitta en stabil majoritet.

-Även om Skinnskatteberg är en av de minsta av Sveriges kommuner så kan det vara minst lika svårt att bilda styre här som i riket, sa den avgående kommunstyrelsens ordförande Carina Sandòr innan hon förklarade Liberalernas position.

V utan samarbetspartners

Vänsterpartisten Fredrik Skog (V) menade att C och L bröt sina partilinjer och öppnade upp för inflytande för SD.

-Er budget går inte igenom utan SDs stöd och det vet ni väl, för det har ni väl räknat på?, sa han samtidigt som han kritiserade det i att släppa fram ett S-styre och samtidigt lägga fram en konkurrerande budget.

Liberalerna sa att det enda rimliga är att släppa fram Socialdemokraterna med villkoret att de bryter med Vänstern. Att de ändå la fram sin egna budget menar de beror på att den är mer genomarbetad.

– Hur vi än vänder och vrider på de olika alternativen har de inte gått att hitta en stor bra majoritet i skinnskatteberg. Ett alternativ skulle vara L och S men idag kan vi konstatera att idag finns inte tillräckligt förtroende, säger Carina Sandòr (L).

En Liberal fattades

I omröstningen blev det dock socialdemokraternas budget som vann. Centerpartiet la ner sina röster och en Liberal fattades vilket gjorde att det blev helt jämnt mellan budgetarna- det som avgjorde var fullmäktiges ordförande Aneth Arvidsson (S).

Sverigedemokraterna sa åter igen att de är obundna och kommer prata i sin fullmäktigegrupp inför alla beslut.

– Vi är inte en del i några allianser, karteller eller samarbeten, säger Ewa Olsson Bergstedt (SD).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.