Andreas Silversten (S), oppositionsråd i Arboga kommun. Foto: Jenny Berggren / SVT

S i Arboga kan ta makten

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Arboga, kommunens största parti, får färre röster än förra valet, visar preliminära siffror. Trots det har partiet chans att bilda styre, men då måste det till ett blocköverskridande samarbete.

Socialdemokraterna fick fortfarande flest röster totalt i valet och kommer fortsatt vara störst i kommunfullmäktige.

Partiet har nu möjlighet att bilda majoritetsstyre tillsammans med resterande rödgröna partier, och Liberalerna, tidigare Folkpartiet.

Men till SVT Västmanland uppger Liberalerna att ett sådant blocköverskridande samarbete har man sagt nej till, på grund av att det tidigare koalitionsstyret med Socialdemokraterna under 2002–2006 – inte alls fungerade så bra.

Men så ser inte oppositionsråd Andreas Silversten på det tidigare koalitionsstyret.

– Vi stänger inga dörrar alls, det enda vi säger är att vi inte kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna. I övrigt är alla dörrar öppna för samtal. -Vi har tidigare suttit ihop med Folkpartiet och det har fungerat, så det är inga omöjligheter alls.

Väljarstödet för kommunens största parti, Socialdemokraterna, minskar med över 5,5 procentenheter, som innebär ett tapp på två mandat.

– Vi har en mandatperiod bakom oss som har varit lite stormig, vi har många nya i kommunfullmäktige som vi har gått fram med, men ja, det är aldrig kul att gå bakåt, säger Andreas Silversten (S), oppositionsråd i Arboga kommun, och fortsätter:

– Men nu får vi helt enkelt se till att göra det bästa situationen, och se till att Arboga får en stabil majoritet som kan driva viktiga frågor, säger Andreas Silversten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.