Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
L, C, S och M samarbetar – så ska Fagerstaborna märka av det nya styret. Foto: Audrey Erath/SVT

S, M, L och C är den nya politiska majoriteten i Fagersta

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart med nytt styre i Fagersta – trots ett rejält väljartapp i valet fortsätter Socialdemokraterna styra kommunen tillsammans med Moderaterna, Liberalerna och nu även Centerpartiet i en valteknisk samverkan. Socialdemokraternas Åsa-Märta Sjöström föreslås som nytt kommunalråd.

– Vi kände att vi behöver ett fortsatt stabilt samarbete under den här mandatperioden, säger hon.

De fyra partierna höll pressträff på torsdagsförmiddagen då det nya styret presenterades. S, M och L har redan styrt tillsammans i en valteknisk samverkan under förra mandatperioden, men nu tar alltså Centerpartiet plats i kvartetten istället för Sjukvårdspartiet.

– Jag är nöjd, vi skulle inte fått igenom så här mycket centerpolitik om vi inte hade varit med, säger Yousef Hussin (C).

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

Tagit lite tid

På pappret såg den här kvartetten given ut, men frågetecken har ändå väckts i och med att det tagit tid att presentera ett styre. Framför allt om de nya styrkeförhållandena mellan S och M, där S backade rejält och förlorade nästan var tredje väljare, medan Moderaterna ökade, innebar ett tuffare förhandlingsläge.

– Vi har en situation där halva våran styrelse består av nya medlemmar, utan tidigare politisk erfarenhet, och de måste skolas in på ett vettigt sätt. Därför kanske vi inte kan besätta de platser (i nämnderna) som vi skulle kunna kräva. Men vi har egentligen inte krävt något speciellt, vi är nöjda med det samarbete vi har haft och tycker att vi har fått igenom mycket moderat politik, säger Jan Johansson (M).

Inte svårt att komma överens

Att beskedet om nytt styre dröjt ska enligt partierna inte tolkas som att det har varit svårt att komma överrens.

– Det beror på att vi är flera partier. Man måste få möjlighet att få gå tillbaka till sina partigrupper och landa där i att det här är det vi vill gå in i, säger Åsa-Märta Sjöström (S). 

I klippet: ”Kanske om ett halvår” –  då och så ska Fagerstaborna märka av det nya styret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

Mer i ämnet