Det nya äldreboendet på Öster Mälarstrand byggs för att möta den ökande andelen äldre i Västerås. Foto: NCC/pressbild

Så blir nya äldreboendet på Öster Mälarstrand i Västerås

Publicerad

Våren 2021 ska det nya äldreboendet på Öster Mälarstrand i Västerås stå färdigt. 260 miljoner kronor satsas på sjuvåningshuset som förutom boendelägenheter också ska rymma café, orangeri, takterass och relaxavdelning.

Det är NCC som fått totalentreprenaden och som ska bygga äldreboendet tillsammans med Västerås stad.

De 90 lägenheterna och gemensamhetsytorna (se faktaruta) ska utformas på ett sätt så boende ska kunna ha ett så självständigt liv som möjligt.

–Det är stort fokus på teknik i det här projektet. Till exempel får samtliga boenderum höj- och sänkbara toalettstolar och handfat och vi kommer även bygga in fallskyddsdetektering som känner av om någon ramlat i sitt boenderum. säger Anders Lindkvist, affärschef NCC Building Sweden i ett uttalande.

Facket: ”Prata med proffsen”

Modern teknik ska också bidra till en bra arbetsmiljö för personalen, enligt ett pressmeddelande.

Från fackligt håll håller man med om att moderna tekniska lösningar kan vara positivt och bland annat frigöra tid som personalen kan lägga på omvårdnad istället för på till exempel dokumentation.

När helt nya boenden byggs brukar fackliga representanter, som skyddsombud, vara med i processen och kan komma med synpunkter och inspel, bland annat kring val av tekniska lösningar berättar kommunal Bergslagens ordförande Malin Ragnegård.

– Det är ju det viktiga, att prata med proffsen. De som jobbar i verksamheten vet hur det fungerar i verkligheten. Den dialogen är jätteviktig. När den saknas, vilket den gör ibland, då blir det inte bra, säger hon.

7 våningar

90 lägenheter

Gemensamhetsytor

Café

Kontor

Tillagningskök

Takterass

Orangeri

Relax

Bastu

Personalutrymmen

Utrymme för återvinning i källaren, med mera.

Källa: NCC

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer