Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Sätt dig, sätt dig” – se flera exempel på hur gängens metoder skrämmer och drar in barn i kriminalitet. Foto: Polisen

Så brutal är kriminellas rekrytering av barn: ”Misshandlades i ett skyddsrum”

Uppdaterad
Publicerad

Grovt våld som filmas och sprids på sociala medier är, enligt polisen, ett växande vapen i kriminellas rekrytering av barn. Flera unga som utsatts har senare själva misstänkts för grova brott.

Filmer på barn som misshandlas i den gängkriminella miljön sprids snabbt på sociala medier och verkar ha blivit ett brutalt verktyg i en aggressiv rekrytering av barn till kriminella nätverk.

– Våld är ett verktyg som ingår i själva systemet att vara grovt kriminell. Det som är nytt är att man vidtar åtgärder som är väldigt kränkande. Man filmar det och lägger ut på sociala medier, säger Jale Poljarevius, regional underrättelsechef vid polisen i region Mitt.

”Lätta barn” – de kriminella gängens redskap

Misshandlade blir kriminella

SVT har genom att gå igenom LVU-domar under 2023 kunnat se ett mönster där brottsoffer som har kränkts på det här sättet gått vidare till att själva begå grova våldsbrott. Ett exempel är en 16-åring som förra året misshandlades livshotande i ett skjul på Råby i Västerås och nu misstänks för mordförsök.

Ett annat rör en 13-åring som tros ha misshandlats i ett skyddsrum. Han misstänks själv för grovt vapenbrott och mordförsök i Västerås efter händelsen.

Starta videon för att se några av fallen där unga har utsatts för kränkande våld och rekryterats snabbt in i kriminalitet. Varning för våldsamma bilder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

”Lätta barn” – de kriminella gängens redskap

Mer i ämnet